Το τελευταίο διάστημα στο ΑΠΘ γίνεται λόγος για ναρκωτικά, διακίνηση, χρήση, ληστείες , σεξουαλικές επιθέσεις. Με αφορμή αυτά υπήρξαν φωνές από φοιτητές, οι οποίοι έστειλαν κείμενο διαμαρτυρίας στην πρυτανεία, η οποία με τη σειρά της έκανε αίτημα προς την εισαγγελία και την αστυνομία, για να αναλάβουν δράση μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου.

Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να ελέγξουν όλα όσα δεν “έλεγχε” τόσα χρόνια, με κλειδώματα σχολών, με ρολά στις πτέρυγες, με το να δείχνεις πάσο, με τις διάφορες ερωτήσεις που πας και τι κάνεις, έτσι να αρχίσουμε να συνηθίζουμε σιγά σιγά τον έλεγχο. Να κλείσουν τα στέκια, οι δομές και τα σχήματα, να σταματήσουν να γίνονται εκδηλώσεις, προβολές, συνελεύσεις και η γενικότερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Σχέδιο της πρυτανείας είναι ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των φοιτητών μέσω μιας πρώτα υποβάθμισης του πανεπιστημίου, ώστε μετά να καλεστούν πάλι οι εργολάβοι και να μοιραστεί το χρήμα στα δικά της παιδιά, ας θυμηθούμε τη λέσχη, τα αποκομιδή των σκουπιδιών και την καθαριότητα, τις εργολαβίες , με απώτερο σκοπό την σταδιακή ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου.

Και για να πετύχει αυτό το σχέδιο , η πρυτανεία, βάζει μπάρες, κλειδώνει , δίνει το πράσινο φως στους μπάτσους να είναι μέσα στα πανεπιστήμια ώστε να ελέγχει και να καταστέλλει. Και εδώ αναρωτιόμαστε, ποια η διαφορά της κοινωνίας και των πανεπιστημίων; Έξω από το ΑΠΘ δεν υπάρχουν ναρκωτικά; Οι μπάτσοι συμβάλλουν στη λύση ή είναι μέρος του προβλήματος;

Εμείς αντιλαμβανόμαστε τα πανεπιστήμια ως μέρος της κοινωνίας που όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στη γνώση, στα μέσα και στις δομές της γέννεσης και της αναπαραγωγής της και αυτή η γνώση μετά να επιστρέφει ατόφια μέσα στην κοινωνία. Παρατηρούμε, πώς όπως η καταστολή και η κρατική βία κλιμακώνεται έξω στους δρόμους, με εκκενώσεις καταλήψεων, κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις σε στέκια και αυτοργανωμένους χώρους, πολιτικές και δικαστικές διώξεις αγωνιστών, φίμωση δομών και μέσων που αναπαραγάγουν το λόγο και τη δράση όσων αγωνίζονται, έτσι και μέσα στα πανεπιστήμια βλέπουμε την κορύφωση της καταστολής με αυτή την απόφαση της συγκλήτου.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο πώς ο πραγματικός στόχος είναι οι αυτοργανωμένες δομές, οι ελεύθερες φωνές που δρούνε μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου και εναντιώνονται στα σχέδια και τις βλέψεις του κράτους και των πρυτανικών αρχών για ιδιωτικό πανεπιστήμιο και εμπορευματοποίηση της γνώσης, αλλά και γενικότερα για την πολύμορφη δράση του κινήματος μέσα στην κοινωνία. Η παρουσία των μπάτσων στο πανεπιστήμιο, δεν έχει παρά άλλη στόχευση από την αποτροπή της ελεύθερης πρόσβασης και της συμμετοχής σε αυτό. Ο μόνος τρόπος για να ανατρέψουμε την κατάσταση είναι να μην μείνουμε απαθείς και σε αυτό το γεγονός, όπως έχουμε μείνει και σε άλλα στο παρελθόν.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ , ΤΙΣ ΔΟΜΈΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΦΩΝΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΥΑΛΑ ΠΑΝΤΟΎ

Radio – Revolt

όπλισε τη φωνή σου

Οκτώβριος 2017