Αλληλεγγύη στον αναρχικό-κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου

Στις 18 Αυγούστου 2012 συλλαμβάνεται στον Κεραμεικό της Αθήνας , μετά από υπόδειξη ανώνυμου τηλεφωνήματος στην αντιτρομοκρατική, ως υπαίτιος της ληστείας και του θανάσιμου τραυματισμού ενός περαστικού οδηγού ταξί που προσπάθησε να σταματήσει τους δράστες, στην Νάουσα της Πάρου. Το τηλεφώνημα δεν ηχογραφήθηκε ποτέ, όπως ποτέ δεν βρέθηκε και αυτός/ή που το έκανε, καθώς η αντιτρομοκρατική, όπως δήλωσε, δεν διαθέτει σύστημα αναγνώρισης κλήσεων. Από την πρώτη στιγμή, φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα βγαίνουν στη δημοσιότητα, με τα αστικά ΜΜΕ να έχουν ήδη βγάλει την απόφασή τους, παρουσιάζοντας τον ως ένοχο και τρομοκράτη. Από τους δημοσιογράφους, χρησιμοποιούνται ακόμα και οι ήρωες των βιβλίων του για να κατασκευάσουν το προφίλ ενός βίαιου, επικίνδυνου ατόμου. Από τους μπάτσους της αντιτρομοκρατικής, ένα καπέλο που δήθεν φέρει υλικό DNA του Θεοφίλου, η ταυτοποίηση του οποίου έγινε με τη βίαιη απόσπαση δείγματος μετά την άρνηση του λόγω εναντίωσης στο βιολογικό φακέλωμα, είναι αρκετό για να του προσάψουν κατηγορίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το καπέλο δεν είχε καταγραφηθεί και φωτογραφηθεί με τα υπόλοιπα αντικείμενα στον τόπο του εγκλήματος, ούτε φαίνεται στο βίντεο της ληστείας. Ταυτόχρονα, χωρίς κανένα στοιχείο πέραν από την προσωπική του σχέση με τον Κ. Σακκά, επιχειρείται από τις αρχές η σύνδεσή του με τη ΣΠΦ. Είναι φανερή πλέον η στοχοποίησή του για τις πολίτικες του πεποιθήσεις, όπως συνέβη και με τόσους άλλους και άλλες αγωνιστές και αγωνίστριες, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εντεινόμενης και με υπερβάλλοντα ζήλο καταστολής, των τελευταίων χρόνων. Ο σύντροφος, απο την πρώτη στιγμή, όχι μονο αρνείται τις κατηγορίες, αλλά εναντιώνεται και δεν αναγνωρίζει την εξουσία του δικαστηρίου.

15 μήνες μετά τη σύλληψή του, ξεκινάει η δίκη σε πρώτο βαθμό. Σ αυτήν, καταρρίπτεται το ένα κατηγορητήριο μετά το άλλο, καθώς κανείς από τους μάρτυρες δεν τον αναγνώρισε, ούτε και κανένας μπάτσος μπόρεσε να πει με σιγουριά ότι ήταν αυτός. Ταυτόχρονα, μάρτυρες υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της ληστείας βρισκόταν μαζί τους, στην Αθήνα. Βιολόγοι και εμπειρογνώμονες κρίνουν την εγκληματολογική έρευνα που διενεργήθηκε με βάση το καπέλο ελλιπή. Το αντικείμενο είναι κινητό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φέρει γενετικό υλικό που δεν ανήκει στον κάτοχό του, ενώ δεν προσδιορίζεται πουθενά τι είδους είναι το υλικό, αν προέρχεται από δέρμα, ιδρώτα ή τρίχες, δεν αναγνωρίζεται από κανένα μάρτυρα και σε κανένα οπτικοακουστικό υλικό της ληστείας. Η σύνδεσή του με τη ΣΠΦ κρίνεται αβάσιμη. Και όλα αυτά, που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν οδηγήσει στην αθώωσή του, δεν είναι αρκετά για έναν πολιτικό κρατούμενο, με το δικαστήριο να αποφασίζει ποινή κάθειρξης 25 ετών, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για ληστεία και απλή συνέργεια σε δολοφονία. Ακόμα και με αυτήν την ποινή, όμως, το εξουσιαστικό σύστημα δεν είναι ικανοποιημένο και θέλει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του, «προς γνώση και συμμόρφωση». Την ίδια ώρα που ο Τάσος Θεοφίλου ασκεί έφεση για την αθώωσή του, ο εισαγγελέας της υπόθεσης, Περικλής Δράκος, και αργότερα η εισαγγελέας Άννα Καλουτά κινούν τα νήματα για να δικαστεί εκ νέου για όλες τις κατηγορίες.

Κάπως έτσι, με τις αρχές να έχουν εισβάλει στο σπίτι των γονιών του και να έχουν διακόψει τις σπουδές του, ερχόμαστε στο σήμερα. Από τις 24 Φεβρουαρίου του 2016, ξαναγινόμαστε μάρτυρες του ίδιου παραλογισμού, που φαίνεται να μην έχει τέλος. Τον παραλογισμό μιας μεθοδευμένης δίκης, βασισμένης στις πιο σαθρές κατηγορίες και σε κατασκευασμένα στοιχεία.

Την παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, ήρθε η στιγμή της δικαίωσης για τον Τάσο Θεοφίλου. Δικαίωσης όχι μόνο δικονομικής, αλλά κυρίως ηθικής και πολιτικής.

Η σκευωρία που στήθηκε στο πρόσωπό του κατέπεσε και ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε από το Εφετείο για τη ληστεία, τη δολοφονία και την ένταξη στους Πυρήνες.

Ο Θεοφίλου αθωώθηκε, όμως οι ένοχοι-κατασκευατές της σκευωρίας παραμένουν στη θέση τους, έτοιμοι και ικανοί να δημιουργήσουν κι άλλες. Μπάτσοι, δικαστές, εισαγγελείς, αντιτρομοκρατική και τα φερέφωνα τους καθεστωτικά ΜΜΕ, στέρησαν από έναν αναρχικό-κομμουνιστή 5 χρόνια από τη ζωή του, 5 χρόνια ελευθερίας.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

Radio-Revolt