ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30/5 18:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΣΕ

Φτωχοί, άνεργοι, άστεγοι

Να μπούμε στα άδεια σπίτια

Κανένας άνθρωπος χωρίς νερό, στέγη, ρεύμα.

Στις 14 Μάη καταλάβαμε το εγκαταλελειμμένο κτήριο επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 81 στη Λάρισα. Το σπίτι ανήκε σε εύπορη οικογένεια της πόλης. Πολλοί στην πόλη και όλοι στην γειτονιά γνωρίζουν την ιστορία της. Πριν 5 χρόνια η ιδιοκτήτρια πέθανε μόνη στο σπίτι της και για ένα μήνα δεν την αναζήτησε κανείς παρά μόνο η γειτονιά που κινητοποιήθηκε ύστερα από την μυρωδιά της σήψης.

Στο σπίτι οι πόρτες ήταν ήδη παραβιασμένες όταν μπήκαμε το πρωί και το ρεύμα συνδεδεμένο. Στον όροφο που ζούσε η γιαγιά τα πράγματα (έγγραφα, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες) ήταν όλα άνω-κάτω, πεθαμένα γατιά στα ντουλάπια και γεμάτο βρώμα από την εγκατάλειψη. Υπάρχουν επίσης έπιπλα και αντικείμενα από το ’20 και το ’50, αντίκες ίσως. Οτιδήποτε βρήκαμε μέσα είναι τακτοποιημένο και φυλαγμένο σε κούτες και όλα τα πράγματα από χαλιά μέχρι διακοσμητικά όλα άθικτα από εμάς.

Από την πρώτη στιγμή εμείς, προσπαθήσαμε να βρούμε τους 11 κληρονόμους που μέχρι τώρα δεν είχε κάνει κανείς τους αποδοχή. Ο λόγος ήταν ότι θέλαμε να τους ενημερώσουμε για τα πράγματα και για να δούμε αν είναι άνθρωποι που έχουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα τεράστια ποσά του ΕΝΦΙΑ, αν αδιαφορούν, αν δεν έχουν ανάγκη το σπίτι και φυσικά να τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι εμείς δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση να πάρουμε την ιδιοκτησία του σπιτιού, αλλά να οικειοποιηθούμε το σπίτι ώστε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Για εμάς ό,τι δεν είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι απαραίτητα δεν είναι και ηθικό ενώ το ηθικό τις περισσότερες φορές δεν μεταφράζεται στο γράμμα του νόμου. Δεν είναι νόμιμο να μπεις σε ένα επί χρόνια παρατημένο σπίτι γιατί αποτελεί περιουσία κάποιου, αλλά για εμάς είναι δίκαιο και ηθικό να το κάνεις εφόσον δεν το αξιοποιούν και εσύ το έχεις ανάγκη. Αυτό και άλλα πολλά θέλαμε να πούμε στους σημερινούς εν δυνάμει ιδιοκτήτες και να τους πληροφορήσουμε κυρίως για τους λόγους που προχωρήσαμε σε κατάληψη του σπιτιού.

Η μόνη που απάντησε στα τηλεφωνήματά μας ήταν μία κληρονόμος που άρχισε να εκτοξεύει απειλές περί κλοπής, ενώ της είπαμε ξεκάθαρα ότι αντί να μιλάει με τους μπάτσους μπορεί να έρθει και να μιλήσει μαζί μας.

Από την πρώτη στιγμή όλη η γειτονιά μας καλοδέχτηκε και είναι μάρτυρες για το τι είδους άνθρωποι είμαστε.

Από την πρώτη στιγμή μπάτσοι, εισαγγελείς, ασφαλίτες έχουν σκυλιάσει και κινούν διαδικασίες. Ο δήμαρχος Καλογιάννης δέχτηκε πίεση από την αστυνομία να ερευνήσει την υπόθεση και έστειλε τον αντιδήμαρχο Δεληγιάννη στην κατάληψη να μας ενημερώσει ότι έγινε αποδοχή κληρονομιάς, ότι έγινε μήνυση, να μάθει ποια είναι η θέση μας για τις καταλήψεις ιδιωτικών κτηρίων αντί για τα δημόσια που «συνήθως προτιμάμε» και να μας ρωτήσει ποιες είναι οι προθέσεις μας και διαθέσεις μας για την επερχόμενη εκκένωση.

Στις 27 Μάη από τις 6:30 πμ αποκλείστηκε η γειτονιά επί της 28ης Οκτωβρίου από πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις. Έξω από το σπίτι είχαν παραταχθεί 2 διμοιρίες των ΜΑΤ, 2 ομάδες ΟΠΚΕ, κάμποσες μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και τουλάχιστον 10 ασφαλίτες παρέα με την δικαστικό κλητήρα. Στις 6:50 πμ προσπάθησαν να παραβιάσουν την είσοδο του σπιτιού τουλάχιστον 8 άτομα της ομάδας ασφαλείας την ώρα που οι δυο σύντροφοι αντιστέκονταν. Αμέσως επέλεξαν την εισβολή σπάζοντας ένα παράθυρο. Τριάντα λεπτά αργότερα, αφού ανακάτεψαν το σπίτι προσπαθώντας να βρουν οτιδήποτε παράνομο να τους χρεώσουν,τους μετέφεραν στο Α.Τ. Νεάπολης καθώς ενημερώθηκαν ότι έχει γίνει μήνυση με την κατηγορία “διατάραξη οικιακής ειρήνης”. Μετά από 4 ώρες κράτησης και αφού τους ενημέρωσαν πως η φερόμενη ως κληρονόμος έχει αποσύρει την μήνυση αφέθηκαν ελεύθεροι συναντώντας τον αλληλέγγυο κόσμο που τους περίμενε και τους υποδέχτηκε με συνθήματα .

Τους θυμίζουμε ότι η κατάληψη του ΙΚΑ που εκκενώθηκε και γκρεμίστηκε δεν αξιοποιήθηκε ποτέ εδώ και 10 χρόνια. Τους θυμίζουμε ότι η πρώτη κατάληψη Ντουγρού επί της Οικονόμου εξ Οικονόμου και Ασκληπιού γωνία που εκκενώθηκε βίαια, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Οι καταλήψεις στέγης και πολιτικές, οι κοινωνικοί χώροι και τα στέκια μας είναι πάρα πολλά σε όλο τον ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό. Ο κόσμος δεν τις γνωρίζει γιατί αποκρύπτονται και διασύρονται ως εστίες ανομίας από τα ΜΜΕ και καταστέλλονται από κράτος και παρακράτος. Τα προσχήματα της νομιμότητας και της «ηθικής» της ιδιοκτησίας προβάλλονται γιατί στην πραγματικότητα οι καταλήψεις αποτελούν εστίες αντίστασης, κοινοτικής ζωής και ελευθερίας. Και τι θα κάνανε αν ο κόσμος έπαιρνε τη ζωή στα χέρια του και αρνούνταν να πληρώσει τα χαράτσια και τα ρεύματα, αν άρχιζε να ζει συλλογικά αντί να τρώγεται μεταξύ του;

Τους θυμίζουμε ακόμα πως δεν κάναμε πίσω και δεν φοβηθήκαμε, αλλά μέσα σε ενάμισι χρόνο ανοίξαμε 3 καταλήψεις, οργανώσαμε πορείες αντίστασης και αλληλεγγύης, συμμετείχαμε σε απεργίες, κάναμε αποκλεισμούς μαγαζιών ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κινητοποιηθήκαμε για επανασυνδέσεις ρεύματος και νερού, οργανώσαμε συναυλίες, εκδηλώσεις, πολιτικά καφενεία, και συλλογικές κουζίνες, σταθήκαμε δίπλα στους πρόσφυγες, τους φιλοξενήσαμε στα σπίτια μας και στις καταλήψεις μας και ποτέ δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε. Και όλα αυτά χωρίς κανένα δικό μας κέρδος, χωρίς καμία διάθεση για ψήφους, χωρίς κανένα έλεγχο ή άδεια από το κράτος. Μόνο μέσα από την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και τη συλλογική αντίσταση. Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι σε όλα τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και τις καταλήψεις που δέχονται καταστολή και απειλούνται με εκκένωση.

Εσείς είστε που φοβάστε. Ραντεβού στα άδεια σπίτια.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30/5 16:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΣΕ

Κατάληψη στέγης BARRICADA

Κατάληψη Αντιδραστήριο

Κατάληψη Ντουγρού